Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd?

De officiële speeltijd van een standaard voetbalwedstrijd is 90 minuten. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 45 minuten met een pauze van een kwartier ertussen. Daarnaast wordt er vaak zo’n 5 tot 10 minuten extra tijd gerekend. Al met al komt het er op neer dat je al snel twee uur zoet bent met één voetbalwedstrijd.

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten + extra tijd

De standaard duur van een voetbalwedstrijd is 90 minuten. Dit geldt voor zowel mannen- als vrouwenvoetbal in de senioren. Naast de 90 minuten wordt in 99% van de gevallen extra speeltijd gerekend. Elke keer als het spel stil ligt – bijvoorbeeld bij een blessure – zet de scheidsrechter zijn horloge stil. Die tijd wordt aan het eind van de wedstrijd bij de standaard speeltijd opgeteld.

Concreet komt het er op neer dat een gemiddelde wedstrijd minimaal 95 minuten duurt, maar vaak langer. Soms zelfs tot over de honderd minuten. Hoe meer het spel stil ligt, hoe meer extra tijd er bij komt.

Uitzondering: verlenging en strafschoppen (120+ minuten)

Tijdens toernooien – zoals een Europees Kampioenschap of de Champions League – komen clubs soms in de knock-outfase terecht. Dit houdt in dat de verliezer van de twee clubs die tegen elkaar spelen direct is uitgeschakeld in het toernooi en de winnaar verder gaat naar de volgende ronde.

Als die winnaar niet na 90 minuten bekend is, dan wordt er een verlenging gespeeld. Er moet immers één club winnen, want er kan maar één club door naar de volgende ronde. Zo’n verlenging bestaat uit twee extra helften van ieder 15 minuten. Komt er een winnaar uit de bus aan het eind van de verlenging? Dan is de wedstrijd afgelopen. Staat het nog steeds gelijk na 120 minuten? Dan bepaalt een strafschoppenserie de winnaar.

Hoe lang duurt een jeugdvoetbalwedstrijd?

Vanzelfsprekend duren de meeste jeugdwedstrijden minder lang dan seniorenwedstrijden. In het volgende overzicht zie je hoe lang een voetbalwedstrijd per leeftijdsgroep duurt:

JO6 en JO7

Voor de jongste spelers in de JO6- en JO7-categorieën adviseert de KNVB een maximale speeltijd van 40 minuten zonder competitieverband, waarbij kinderen op kleine velden spelen in teams van 2 tegen 2 of 4 tegen 4, zonder keeper. Deze wedstrijden worden vaak door clubs zelf georganiseerd. De wedstrijdduur is hier ondergeschikt aan het spelplezier.

JO8 en JO9

JO8 en JO9 spelen twee helften van twintig minuten. De pauze duurt ongeveer tien minuten. Na de wedstrijd worden er vaak voor de lol penalty’s genomen. In totaal duurt een wedstrijd in deze leeftijdscategorie 50 minuten.

JO10

JO10 is de enige leeftijdscategorie die twee keer 25 minuten speelt met een pauze van 10 minuten. De maximale lengte van de wedstrijd is 60 minuten en er staan in totaal 12 spelers op het veld. Net als de jongere jeugd, worden ook deze wedstrijden op een half veld gespeeld.

JO11, JO12, JO13

Voor al deze categorieën geldt dat de wedstrijd een uur duurt; twee keer 30 minuten. De pauze duurt bij JO 11 en JO12 10 minuten. Vanaf JO13 wordt er 11 tegen 11 op een groot veld gespeeld met een pauze van 15 minuten. Alle regels voor jeugd op een groot speelveld vind je in een sheet van de KNVB.

JO14, JO15, MO15

JO14, JO15 en MO15 spelen allemaal 2x35 minuten met een pauze van een kwartier. Hierdoor duurt de wedstrijd in totaal 85 minuten. De extra tijd is hierbij niet inbegrepen. In totaal staan er 22 spelers op het veld.

JO16, JO17, MO17

De op een na oudste jeugdcategorie speelt twee keer 40 minuten met een pauze van 15 minuten. Dit is slechts tien minuten minder dan de senioren. In totaal duurt een wedstrijd + pauze en extra tijd ongeveer 95 minuten.

JO18, JO19, M19

De oudste jeugdteams spelen net als de senioren twee keer 45 minuten met een pauze van een kwartier. Ook hier komt extra tijd vaak voor én bestaan er uitzonderingen waar er een verlenging kan worden gespeeld. Bijvoorbeeld tijdens een bekerwedstrijd.

Wil jij een voetbalwedstrijd bijwonen?

Een voetbalwedstrijd duurt standaard 90 minuten met een pauze van een kwartier. Vaak wordt er extra tijd gerekend door de scheidsrechter, waardoor 99% van de wedstrijden langer dan 90 minuten duren. Je kunt in totaal uitgaan van zo’n twee uur per wedstrijd, inclusief pauze. De lengte van een jeugdwedstrijd is afhankelijk van de leeftijdscategorie. Ken je dat gevoel dat een wedstrijd niet lang genoeg kan duren? Bijvoorbeeld wanneer je live in het stadion zit in het buitenland. Boek jouw voetbalreis naar het buitenland vandaag nog bij Number 1 Voetbalreizen en ervaar minimaal 90 minuten lang topvoetbal op hoog niveau!