Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Hoeveel kilometer loopt een voetballer per wedstrijd?

Voetbal is een van de meest intensieve teamsporten ter wereld. Het vergt veel van je kracht en uithoudingsvermogen. Ondanks dat miljoenen Nederlanders voetballen, weten maar weinig mensen hoeveel kilometer je ongeveer per wedstrijd aflegt. In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Factoren die het aantal kilometers beïnvloeden

Het aantal kilometers dat een voetballer per wedstrijd loopt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de speelstijl van het team. Als een team een aanvallende speelstijl hanteert met veel pressie, zal de speler meer meters moeten afleggen om de tegenstander onder druk te zetten en om te schakelen. Als het team er een meer verdedigende speelstijl op nahoudt, legt de speler enkele kilometers minder af.

Een andere factor die het aantal kilometers beïnvloedt, is de positie van de speler. Zo lopen middenvelders en vleugelverdedigers het meest, omdat ze zowel aanvallend als verdedigend werk moeten verrichten. Keepers leggen logischerwijs de minste afstand af.

De laatste factor die het aantal kilometers van een speler beïnvloedt is de intensiteit van de wedstrijd. In een wedstrijd waar beide teams aan elkaar gewaagd zijn, leggen spelers meer kilometers af dan in een wedstrijd waarbij één team duidelijk sterker is.

Zo veel kilometer loopt een gemiddelde voetballer

De gemiddelde afstand die een speler in een wedstrijd (zonder verlenging) aflegt is tussen negen en 12 kilometer. Dit is gebaseerd op gemiddelde gegevens van profvoetballers. Bepaalde spelers staan erom bekend dat ze enorm veel meters maken. Bijvoorbeeld Joshua Kimmich van Bayern München en Messi’s ‘lijfwacht’ Rodrigo de Paul van Atlético Madrid. In sommige wedstrijden lopen de middenvelders maar liefst 13 à 14 kilometer.

Naast keepers die ongeveer vier kilometer per wedstrijd lopen, lopen spitsen het minst. Zo liepen Messi en Mbappé op het WK in Qatar gemiddeld net iets meer dan acht kilometer per wedstrijd. Toch betekent dat niet per definitie dat ze minder energie verbruiken. De sprints van bijvoorbeeld Mbappé zijn dusdanig intensief, dat het logisch is dat hij tussentijds herstelt om tijdens een volgende sprint weer maximaal te kunnen renderen.

Cijfers over de fysieke inspanningen van profvoetballers

Door de steeds geavanceerdere trackingtechnologie wordt steeds meer duidelijk over de fysieke inspanning van profvoetballers:

  • Gemiddeld legt een voetballer 10 kilometer per wedstrijd af
  • Keepers lopen zo’n vier kilometer per wedstrijd
  • Middenvelders lopen het meest aantal kilometers per wedstrijd
  • In de tweede helft wordt tot 10 procent minder afstand afgelegd dan in de eerste helft
  • Een voetballer wandelt of jogt 70 procent van de tijd
  • De overige 30 procent: 10-20 sprints, 15-20 duels, vijf kopacties, 60 balcontacten en 30 passes
  • Eén tot drie procent van de speeltijd bestaat uit sprints
  • Sprints duren vaak één tot vier seconden
  • Vleugelverdedigers sprinten tweeënhalf keer zo veel als centrale verdedigers
  • Aanvallers sprinten anderhalf keer zo veel als centrale verdedigers

Het belang van fitheid en conditie

Als we voetbal vergelijken met andere populaire teamsporten zien we enorme verschillen. Bij American Football loopt een speler gemiddeld twee kilometer, bij basketbal en tennis vijf en bij hockey negen. Voetbal behoort dus tot een van de meest intensieve teamsporten ter wereld. Daar is een goede conditie voor nodig. Dit betekent dat voetballers regelmatig cardiotrainingen moeten doen om hun hart- en longcapaciteit te vergroten.

Tegenwoordig wordt de fitheid van spelers 24/7 gemeten door tracksystemen; dit zijn de sportvestjes die voetballers onder hun shirt dragen. Op basis van deze gegevens wordt bepaald hoe intensief een speler moet trainer en wanneer juist meer rust nodig is.

Bekijk alle blogs