Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Hoe word je beter in voetbal? Zeven gouden tips

De meeste amateurvoetballers in Nederland leerden tijdens hun eerste stapjes al tegen een bal aan schoppen. Het zit in onze voetbalcultuur. Na jaren trainen kun je dus prima een bal aannemen, passen, dribbelen en schieten. Toch zit er behoorlijk verschil tussen het niveau van amateurvoetballers. Dit is deels aan talent te danken, maar voor een groot deel aan training. Sterker nog: door zelf fanatiek en efficiënt te trainen, maak je binnen no-time een stap hogerop in de voetballerij.

1. Basistechniektraining herhalen

Na dit hoofdstuk laten we de basistrainingen achterwegen. Iedereen kent de standaard oefeningen inmiddels wel: kappen en draaien, tussen pionnen door dribbelen, hooghouden, de schaar oefenen, op het doel schieten vanaf de zestien meter en beter leren aannemen door een bal tegen de muur te schieten. Ondanks dat deze clichéoefeningen je misschien de strot uitkomen, zijn het erg bruikbare oefeningen die je techniek écht verbeteren.

Vooral als je het op een intensieve manier uitvoert. Hoe moeilijker jij het jezelf maakt, hoe technischer je op den duur wordt. Herhaling is hierbij de sleutel tot succes. Zelfs profvoetballers doen nog regelmatig simpele techniekoefeningen om hun basistechniek op orde te houden.

2. Tweebenig worden

Een van de beste oefeningen om beter te worden in voetbal is trainen op tweebenigheid. Vooral in het amateurvoetbal is het een ongekende troef om met beide benen te passen en trappen. Je vergroot je mogelijkheden in het veld met 50 procent, omdat je beide kanten op kunt draaien en met beide voeten de bal kunt sturen. Op elke positie in het veld komt dit goed uit. Recordinternational Wesley Sneijder is een schoolvoorbeeld van een speler die volledig tweebenig was en daar maximaal rendement mee behaalde.

De reden waarom veel voetballers niet tweebenig zijn, is simpelweg omdat ze de discipline niet hebben en profclubs er naar onze mening nog te weinig op focussen. Eigenlijk zou elke bij een profclub opgeleide voetballer 100 procent tweebenig moeten zijn. Als je jouw verkeerde been traint, begin je op een nulpunt, wat voor veel spelers verschrikkelijk aanvoelt. Je moet opnieuw leren passen en soms lukt schieten zelfs niet eens. Het kost dus veel tijd en moeite om je chocoladebeen te trainen. Toch werpt het op termijn zijn vruchten af.

Trainen op tweebenigheid doe je door te beginnen met de absolute basis: dribbelen tussen pionnen, passen met binnenkant voet op korte afstand en je wreeftrap op het doel trainen. Daarnaast kun je in reguliere trainingen steeds vaker je verkeerde been proberen te gebruiken.

3. Profvoetballers observeren en imiteren

Een goede techniek en tweebenigheid is leuk, maar als je geen spelintelligentie bezit, is beter worden een taaie klus. Om écht beter te worden in voetbal, zul je slimmer moeten voetballen en trucjes toepassen voor verschillende situaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van een spelersblok bij corners, het uit balans brengen door een springende speler een licht duwtje te geven of tijdens het aannemen opendraaien naar de ruimte?

Al dit soort zaken gaan automatisch bij profvoetballers. Kijk naar hun bewegingen, hoe ze de bal aannemen en passen, maar vooral hoe ze hun lichaam gebruiken tijdens het spel. Hoe gebruikt een spits zijn lichaam om de bal vast te houden? Waarschijnlijk door lichtelijk door zijn knieën te zakken, zich groot en breed te maken en de bal dicht bij zijn voet te houden. Wanneer houdt een verdediger een aanvaller voor zich en op welke momenten hapt hij? Door hier continu naar te kijken, word je een betere voetballer. Probeer deze technieken zelf na te bootsen tijdens trainingen en oefenwedstrijden.

Naast deze individuele observaties kun je ook kijken naar verschillende speelstijlen en deze bestuderen. Zo kun je bijvoorbeeld leren van een verdediger die uitblinkt in het lezen van het spel en goed is in het verstoren van de aanvallen van de tegenstander. Thiago Silva bijvoorbeeld. Of je kunt leren van een aanvaller die sterk is in het maken van loopacties zonder bal om ruimte voor zichzelf of medespelers te maken, zoals Vinicius Júnior vaak goed doet. Door verschillende speelstijlen van spelers en teams te bestuderen, vergroot je je voetbalinzicht en word je een slimmere speler.

4. Krachttraining

Wist je dat voetbal een van de meest intensieve teamsporten ter wereld is? Een gemiddelde voetballers loopt zo’n 10 kilometer per wedstrijd. Het is daarom belangrijk om te werken aan je fysieke conditie, zodat je langer kunt spelen en meer energie hebt om je technische spel goed uit te voeren. Vooral in het amateurvoetbal zie je regelmatig een veel lagere intensiteit en meer fouten in de tweede helft. Simpelweg omdat de conditie te wensen overlaat.

Een manier om je fysiek te verbeteren is door regelmatig te sporten. Leg daarbij de nadruk op intervaltrainingen voor cardio en lower body tijdens fitness. Denk hierbij aan buikspieren, rugspieren, hamstrings, bovenbenen en kuiten. Zorg wel dat je voldoende rust neemt tussen trainingen door en goed op je voeding let.

5. Snelheid trainen

Snelheid is één van de basisaspecten waar scouts naar kijken. Het stelt je in staat om snel te reageren op veranderende situaties op het veld en om in korte tijd afstanden te overbruggen. Niet alleen in aanvallend opzicht, maar juist ook in de omschakeling bij balverlies. Om je snelheid te verbeteren kun je vier dingen doen: loop- en sprinttrainingen, je voetstand en schoeisel laten checken, je loophouding analyseren en optimaliseren én je beenspieren sterker maken door krachtraining.

Deze vorm van training vergt veel specialistische kennis, dus is het aan te raden om dit niet alleen te doen. Vooral het meten van de voortgang is lastig wanneer je alleen zelf traint.

6. Eigen prestaties analyseren

Om te weten wat je nog meer kunt verbeteren én wat je voortgang is, is het belangrijk om je eigen prestaties bij te houden. Dit kan met behulp van trackingsoftware. Met trackingsoftware houd je onder andere bij hoeveel afstand je tijdens een wedstrijd aflegt, hoe snel je loopt en je hartslag. Tijdens trainingen kun je werken met een sporthorloge en tijdens te wedstrijd met een gps-trackingsysteemhesje.

Door gegevens te analyseren zie je waar je sterke en zwakke punten liggen en kun je gericht werken aan je verbeterpunten. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je meer aandacht moet besteden aan het verbeteren van je sprintsnelheid of conditie.

7. Spelervaring en speeltijd

Naast het trainen van je techniek en fysiek, is het belangrijk om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Tijdens wedstrijden leer je namelijk om te gaan met verschillende situaties en verschillende type tegenstanders. Je leert om te anticiperen op het spel van je tegenstander en om snel te reageren op veranderingen. Zo leer je hele andere dingen tegen een actief druk zettend team in een 4-3-3-formatie dan wanneer je tegen een inzakkend team speelt die 5-4-1 geformeerd staan.

Om voldoende speeltijd te krijgen is het belangrijk om op een niveau te spelen dat goed bij jouw kwaliteiten past. Het spelen van wedstrijden tegen te goede of te slechte tegenstanders, zal je niet snel beter maken. Kies daarom voor een niveau waarbij je uitgedaagd wordt, maar waarbij je voldoende ruimte hebt om te groeien.

Overige praktische tips om beter te worden in voetbal

Ondanks dat er per positie en per situatie honderden tips bestaan om je spel te verbeteren, lichten we hierbij de belangrijkste extra tips uit om een betere voetballer te worden.

  • Voetbal is een spel van misleiding. Probeer in je passing en bewegingen zo onvoorspelbaar mogelijk te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de passing van Sergio Busquets en Frenkie de Jong van Barcelona en de lichaamsbewegingen van Lionel Messi van PSG.
  • Probeer het spel 90 minuten lang te lezen. Op die manier weet je al waar de ruimtes liggen, voordat je de bal krijgt. Let maar eens op Modric van Real Madrid.
  • Maak loopacties zonder bal in volle sprint. Zo maak je ruimte voor jezelf en tegenstanders.
  • Wees tussen de linies aanspeelbaar. Op die manier speel jij jezelf vrij en moeten tegenstanders kiezen hoe ze je verdedigen; op de man of in de zone.
  • Geef crosspasses strak met de wreef. Zorg dat de bal zo kort mogelijk onderweg is.
  • Probeer tijdens de afronding de bal te plaatsen in plaats van zo hard mogelijk te schieten.

Succes!

Bekijk alle blogs